Korsfarernes historie

Nå skal vi på ingen måte skryte på oss å ha en lang og stolt historie ennå, men noe har vi da allerede vært med på, og mye mer moro og spenning håper vi virkelig på i årene som kommer.


Den spede begynnelsen

Etter at Rosenborg Ishockeyklubbs elitesatsning gikk konkurs i 2014, begynte Trondheims hockeymiljø å søke etter et nytt topplag. Etter litt tid, landet man på at trønderhockeyen skulle forsøke å komme tilbake igjen raskest mulig. Først ved at Astor skulle forsøke å rykke opp fra 2. divisjon i sesongen 2014-15, og deretter ved at den nye satsningen Nidaros Hockey skulle overta Astors plass i 1. divisjon etter et ev. opprykk.


Astor kom seg så langt som til kvalifiseringen dette året, men måtte se opprykket til 1. divisjon ryke med ett fattig poengs margin i kvalikserien hvor Moss og Nes viste seg å bli for sterke. Sesongen etter var det Nidaros Hockey som skulle videreføre arbeidet med å få trønderhockeyen tilbake til toppen, og etter en solid trøndersk grunnserie som endte med førsteplass for andre sesong på rad, lyktes Nidaros Hockey å rykke opp til 1. divisjon - med en temmelig suveren seier i kvalikserien - på første forsøk.


Og det er i denne sesongen, hvor Nidaros Hockey tok over stafettpinnen, at Korsfarernes historie begynner.


Korsfarere og reisetokt

Korsfarere var historisk noen relativt blodtørstige karer, som rundt år 1000 begynte å dra på korstog til Midtøsten for å kjempe og for å vinne tilbake de hellige steder, særlig byen Jerusalem, fra den muslimske okkupasjonen. Det er imidlertid fint lite som knytter oss Nidaros-supportere til hverken korstog, kristendom eller kamp mot muslimer.


Navnet Korsfarerne oppsto på denne tiden, da Nidaros spilte i 2. divisjon, og det på omtrent samme tid var navnekonkurranse i Adressa vedrørende navnet på den nye ishockeyklubben. Både det historiske navnet, klubblogoen og flere av forslagene til kallenavn spilte på Nidaros' middelalderske røtter. Både Kings, Crusaders og Pilgrims var såvidt vi husker alternativer, men trønderne landet til slutt (takk og pris) på Nidaros Hockey.


Det var da et par av oss uformelt begynte å snakke om oss som "korsfarerne" - både fordi vi reiste litt rundt og var med gutta i "kampen", men også som en humoristisk referanse til logoen, navnet og navnekonkurransen. Etterhvert ble denne "arbeidstittelen" innarbeidet, Nidaros begynte å intervjue oss for å spre ordet om supporterne o.l., og det ble til slutt ikke lenger hensiktsmessig å endre navnet på en organisasjon som på den tiden var var heeelt i startgropa - og allerede strevde nok med å bli sett.


Navnet ble på mange måter endelig spikret da opprykket til 1. divisjon var et faktum på vårparten 2016, og de nærmere ti Nidaros-supporterne som hadde tatt turen til Gjøvik for å overvære kvalikserien tok turen ned til garderoben for å presentere seg og feire litt med laget.


Berg-og-dal-banen

Nidaros' første sesong i 1. divisjon ble en lang opptur, og grunnserien 2016-17 ble vunnet ganske komfortabelt. På denne tiden var Korsfarerne fortsatt en kompisgjeng med en Facebook-gruppe, hvor vi kunne diskutere hockey og invitere med kjente og ukjente på kamper. Etter bortehelgen mot Ringerike mot slutten av sesongen var plass i kvalifiseringen et faktum, og Nidaros skulle få smaken av øverste nivå!


Kompisgjengen møtte opp allerede til første kamp, som endte med et knepent tap borte mot kvalikfavoritt Manglerud Star - en kamp som skapte begeistring og optimisme foran resten av kvalikserien. Hjemme i Leangen viste laget styrke både på isen og på tribunen, og til tross for tap på straffeslag mot divisjonskollega Comet, ga trønderne gjennom sitt oppmøte klar beskjed om at de lengtet etter topphockey igjen.


Det store høydepunktet kom i nest siste kamp, da en minibuss med supportere hadde tatt turen til Kongsvinger for å hjelpe laget til seier mot det som åpenbart ville bli Nidaros' største rival om den andre opprykksplassen. Korsfarerne fikk se et heltent Nidaros-lag som slo hardt tilbake mot en tidlig Kongsvinger-ledelse, etter kampen kunne vi supportere juble for en solid 6-3-seier borte mot et Get-ligalag, og spillere og trenere ble møtt av en god gjeng supportere som sang og blusset for dem på vei fra hallen og ut til bussen.


Tre dager senere skulle Korsfarerne få juble sammen med laget i Halden. Med minst to poeng borte mot Comet ville opprykket være 100% sikret, men siden kvalikfloppen Kongsvinger møtte Manglerud Star borte var det mye som tydet at opprykket nesten var klart allerede. Så feil kunne vi ta. Et kvarter før full tid i Halden ishall, fikk de nærmere 50 tilreisende bortesupporterne en real kalddusj, da haldenserne gikk opp til 3-2 med det som skulle bli kampens siste scoring.


På toppen av det hele, hadde suverene Manglerud Star valgt å ta en tidlig sommerferie fra garasjen, og var aldri i nærheten av å sende Kongsvinger ned til 1. divisjon. Hedmarkingene vant til slutt 4-2, og vi måtte se drømmen om snarlig retur til toppen av norsk hockey ryke på målstreken. Det er lett å tenke "hva om ikke Comet hadde scoret det utligningsmålet fem muntter før slutt hjemme i Leangen", men fasit var at flere kamper ble avsluttet for svakt.


"Vi tar opprykket neste år"

Dette var budskapet fra skuffede ledere og spillere i Nidaros Hockey etter at opprykksdrømmen brast, og Korsfarerne slo seg til ro med at satsningen allerede hadde båret frukter og at trønderhockeyen igjen begynte å se sterk ut. Det skulle imidlertid ta flere år før en ny mulighet skulle by seg.


Årene som fulgte etter den strålende førstesesongen i 1. divisjon, gikk nemlig fra den ene nedturen til den andre. Satsningen var langt skjørere enn vi hadde håpet på, folk i Korsfarerne ble frustrerte over både den økonomiske og sportslige utviklingen, og både klubb og supportere nådde det som forhåpentligvis blir det endelige bunnivået i koronasesongen 2020/21. Dette året levde klubben fortsatt farlig pga. svak økonomi, og laget havnet til slutt på en ydmykende 7. plass på tabellen - langt nærmere nedrykk enn opprykk poengmessig.


Sesongen etter, i 2021/22 så imidlertid ting lysere ut. Økonomien var mer stabil, Korsfarerne kunne i større grad dra på kamper igjen, og allerede i pre-season hadde supporterne vist at de ønsket å komme tilbake til tribunene igjen. Sesongen ble også en sportslig opptur, selv om plassen blant topp 4 satt veldig, veldig langt inne. Vi kunne til slutt juble for en plass i "play-in", men laget røk dessverre ut med tre strake tap mot suverene Narvik i første runde.


En ny organisasjon blir til

Koronasesongen 2020/21 ga imidlertid ikke bare en enorm sportslig nedtur, men Korsfarerne - som på dette tidspunktet fortsatt var en kompisgjeng bosatt på Østlandet - tok også steget opp fra Facebook-gruppe til organisert supporterklubb. I en periode hvor det var lov å møte andre mennesker, og t.o.m. dra på kamp (dette var tross alt midt under koronapandemien), møttes en håndfull supportere i Trondheim for å avholde et stiftelsesmøte. Den 29. august 2020 ble Korsfarerne – Nidaros Hockey Support formelt stiftet, og Nidaros Hockey hadde endelig en reell supporterklubb i ryggen.